home

 

O fuziune a experientelor in Insula Afroditei

 

CIPRU - INSULA AFRODITEI

 

Larnaca - Choirokitia - Limassol - Kourion - Omodos - Nicosia -

Kyrenia - Lefkara - Kykkos - Kalopanayiotis - Salamis - Famagusta

 

Taram binecuvantat cu o pozitie deosebita in estul Marii Mediterane, ravnit si disputat de-a lungul secolelor de catre marile puteri ale lumii, Insula Cipru a stiut sa pastreze de la acestea tot ce-a fost mai bun, devenind prin mostenirea sa perfect conservata un adevarat muzeu in aer liber. Adaugati la aceasta plajele cu nisip fin, mangaiate de catre un soare mereu generos, bucatele traditionale incredibil de gustoase, un popor care a reusit sa combine ospitalitatea locala cu civilizatia Imperiului Britanic si veti afla raspunsul la intrebarea "de ce am ales-o ca destinatie favorita pentru acest an"!? Asa ca, nu mai stati pe ganduri, pregatiti-va bagajele, pentru ca invitatia de a descoperi Insula Afroditei alaturi de noi a fost deja lansata.

 

Perioada: 19.03 - 26.03.2024

 

Ziua 1 / 19.03.2024: Bucuresti - Larnaca - Choirokitia - Limassol

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 10:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Wizz Air). Plecare cu compania Wizz Air, zbor W4 3025 (12:45 / 15:05) spre Larnaca, unul dintre cele mai mari orase din Cipru. intalnire cu reprezentantul local alaturi de care ne vom indrepta spre Choirokoitia, sit arheologic descoperit in anul 1936, situat in sudul insulei, la aprox. 32 km sud-vest de Larnaca, considerat a fi cea mai mare asezare neolitica din Cipru, inscris in anul 1998 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita apoi un atelier local unde vom afla cum se face branza locala, Halloumi, o experienta unica, intr-o atmosfera bucolica. Brunch inclus cu produse traditionale locale: paine locala, branza proaspata halloumi si anari (branza moale), miere, gemuri de casa, masline, oua si produse de patiserie de casa. Ne vom deplasa in contiuarea zilei catre Limassol, al doilea oras ca marime al Ciprului, principalul port al insulei si o statiune de vacanta plina de viata. De la bijuteria unui port de agrement cu monumentele arheologice impresionante, pana la vasta fasie de coasta de 15 km lungime presarata cu restaurante, baruri, cafenele, magazine si unitati de divertisment, orasul este infloritor si plin de culoare. Welcome-drink, cazare si cina la Hotel Mediterranean Beach 4* (sau similar 4*).

Ziua 2 / 20.03.2024: Limassol - Kourion - Omodos - Limassol

Mic dejun. Prima vizita a zilei va fi la o plantatie de lamai si portocale, unde gazdele ne vor prepara o limonada proaspata de casa. Ne vom indrepta apoi spre Petra tou Romiou, in limba greaca "stanca grecului", locul mitic de nastere al Afroditei, o formatiune geologica interesanta de roci uriase de-a lungul uneia dintre cele mai frumoase linii de coasta a insulei in sud-vestul districtului Paphos. Potrivit legendei, din spuma marii de aici s-a nascut zeita greaca antica a iubirii si frumusetii, Afrodita. Itinerariul zilei va continua spre Amfiteatrul Kourion, sit arheologic inclus in lista culturala Paphos ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Kourion a fost unul dintre cele mai importante zece orase ale Ciprului in timpul antichitatii. Se crede ca locuirea umana a zonei dateaza din perioada neolitica, adica pana in 5500 i.Hr.. Construit in jurul raului Kouris de-a lungul golfului Episkopi, orasul a fost in mare parte distrus, iar populatia a fost decimata de un cutremur puternic in sec. al IV-lea. in ultimii ani, arheologii au descoperit ramasitele mai multor persoane care au fost ingropate sub daramaturile in urma cutremurului. Despre Amfiteatrul Kourion fondat in sec. al II-lea i.Hr., cu vedere la Marea Mediterana, se spune ca are o acustica printre cele mai bune din lume, despre care ne vom convinge la fata locului. Dejun la un restaurant local unde ne vom bucura de mancaruri traditionale, vin de casa si desert. Ne vom deplasa apoi spre Omodos, situat intre podgorii de vita de vie, inconjurat de munti care par asezati intr-un aranjament magistral, unul dintre cele mai pitoresti sate ale Ciprului. Piata mare a satului, Manastirea Sfintei Cruci, aleile inguste si casele din piatra confera o frumusete aparte acestuia. Din cele mai vechi timpuri, Omodos este renumit pentru strugurii sai de calitate si vinurile bune. Potrivit traditiei, vinul Afames de calitate excelenta, care si-a luat numele de la muntele care se afla la est de sat, a fost cauza cuceririi insulei de catre Sultanul Selem al II-lea. intoarcere pentru cina si cazare in Limassol la Hotel Mediterranean Beach 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 21.03.2024: Limassol

Mic dejun. insotiti de ghidul local vom face in prima parte a zilei un tur panoramic si pietonal al orasului care va include Catedrala din Limassol, cu splendida fatada in stil baroc si centrul vechi cu stradute pitoresti impanzite cu cafenele si restaurante locale. Vom vedea apoi Castelul Limassol, construit in sec. al XIV-lea pe locul unei constructii bizantine anterioare. Acesta este locul unde Richard Inima de Leu al Angliei s-a casatorit cu Berengaria, pe care mai tarziu, otomanii au folosit-o ca baza militara. intregul interior al castelului este in prezent sediul muzeului medieval Limassol care adaposteste o colectie fascinanta de armuri, arme, icoane religioase si pietre funerare. Dupa-amiaza timp liber pentru vizite optionale. Cina si cazare la Hotel Mediterranean Beach 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 22.03.2024: Limassol - Nicosia - Kyrenia - Lefkara - Limassol

Mic dejun. Timp liber pentru vizite individuale sau optional, excursie de 1 zi la Nicosia si Kyrenia. Veti pleca spre Nicosia sau Lefkosia, in limba greaca, singura capitala divizata din lume care se intinde de-a lungul raului Pedieos, in centrul Campiei Mesaoria, intre Muntii Kyrenia, la nord si lantul Troodos, la sud. Istoria orasului dateaza din epoca bronzului, in antichitate si in timpurile crestine timpurii fiind cunoscuta sub numele de Ledra. Aceasta a fost capitala Ciprului inca din perioada bizantina tarzie. Din anul 1974, "Linia Verde" separa Republica Cipru de Republica Turca Cipru de Nord, nerecunoscuta international. Veti incepe turul de la zidurile venetiene magnifice care inconjoara orasul vechi. Primele ziduri ale orasului au fost construite in Evul Mediu, dar au fost complet reconstruite la mijlocul sec. al XVI-lea de catre Republica Venetia. Zidurile sunt inca in mare parte intacte si sunt printre cele mai bine conservate fortificatii renascentiste din estul Mediteranei. Veti trece prin Poarta Famagusta construita in anul 1567 de catre venetieni ca parte a noilor ziduri ale orasului si care a fost numita initial Porta Giuliani dupa proiectantul sau. Veti avea timp liber pentru cumparaturi si dejun pe strada Ledra, principala promenada comerciala din Nicosia. in cele din urma, impreuna cu ghidul local veti trece "linia verde" pana la Moscheea Selimiye, cunoscuta istoric sub numele de Catedrala Sfanta Sofia, o fosta catedrala romano-catolica transformata in moschee, situata in nordul Nicosiei. Veti vizita apoi Büyük Han, cel mai mare caravanserai de pe insula, considerata a fi una dintre cele mai frumoase cladiri din Cipru care a fost construit de otomani in anul 1572, la un an dupa ce acestia au pus mana pe Cipru de la venetieni. La intoarcerea in Limassol veti face o oprire in satul Lefkara, denumire care provine de la culoarea rocilor calcaroase din jur "stanci albe Lefkara". Acesta este locul unde a luat nastere broderia populara cipriota, faimosul "lefkaritiko", a carui reputatie a depasit granitele Ciprului. Cipriotii sustin ca modelul in zig-zag care impodobeste fata de masa pe care Iisus Hristos si discipolii sai iau masa in capodopera lui Da Vinci "Cina cea de Taina" seamana foarte mult cu cele gasite pe broderia "Lefkaritiko". Cina si cazare in Limassol la Hotel Mediterranean Beach 4* (sau similar 4*).

 

Ziua 5 / 23.03.2024: Limassol - Kykkos - Kalopanayiotis - Larnaca

Mic dejun. Plecare spre regiunea muntoasa a vaii Marathasa, unde vom vizita Manastirea Kykkos, cea mai bogata si mai fastuoasa manastire de pe insula, care se afla pe un varf de munte, la o altitudine de 1318 metri. inchinata Fecioarei Maria, manastirea poseda una dintre cele trei icoane atribuite Sf. Apostol si Evanghelist Luca. Icoana, acoperita cu argint aurit se afla intr-un altar din carapace si sidef care sta in fata iconostasului. Potrivit traditiei, pustnicul cipriot Isaia a vindecat-o in mod miraculos pe fiica imparatului Alexios I Comnenos si ca drept rasplata, a cerut icoana si, desi mahnit de perspectiva pierderii comorii, imparatul a trimis-o in Cipru, impreuna cu fondurile pentru a plati construirea unei manastiri unde sa fie pastrata. Vom pleca apoi spre Kalopanayiotis, unul dintre cele mai faimoase sate situat in valea raului Setrachos, in partea de nord a lantului muntos Troodos. Kalopanayiotis este cunoscut pentru numeroasele sale biserici si izvoarele naturale cu sulf, fiind unul dintre cele mai frumoase sate din Cipru numarandu-se printre primele 10 locatii pentru agroturism pe tot parcursul anului. Ne vom indrepta apoi spre Larnaca unde ne vom caza la Hotel Sun Hall 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 24.03.2024: Larnaca

Mic dejun. Zi dedicata explorarii orasului Larnaca, cel mai vechi "suflet" al Ciprului, cu o istorie care dateaza de mai bine de 10.000 de ani, ceea ce o face cea mai intinsa regiune locuita continuu a insulei. impreuna cu ghidul local vom vizita Biserica Agios Lazaros, unul dintre cele mai remarcabile exemple de arhitectura bizantina din Cipru, construita de imparatul bizantin Leon al VI-lea in sec. al IX-lea. Vom vizita in continuare Muzeul Bizantin, care expune icoane religioase importante, artefacte si relicve, dupa care ne vom indrepta spre Lacul Sarat Larnaca, faimos pentru stolurile de mii de pasari flamingo care il frecventeaza in timpul sezonului de iarna. Turul se va incheia cu o plimbare pe promenada Finikoudes, numita astfel dupa palmierii care marginesc cea mai faimoasa zona din Larnaca. in prezent, aceasta strada pietonala este inima vietii turistice din Larnaca care vibreaza zi si noapte. La un capat al promenadei Finikoudes, se afla portul de agrement cu debarcaderul si portul de pescuit, in timp ce la celalalt capat se afla Castelul Medieval din Larnaca. Chiar inainte de castelul medieval vom putea vedea statuia leului dedicata infratirii orasului Larnaca cu Venetia. Cazare la Hotel Sun Hall 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 25.03.2024: Larnaca - Salamis - Famagusta - Larnaca

Mic dejun. Timp liber pentru vizite individuale sau optional, excursie de 1/2 zi la Salamis si Famagusta. Veti incepe cu explorarea sitului arheologic Salamis, cu vedere la Marea Mediterana, cel mai stralucit oras antic din Cipru si capitala insulei de mai bine de mii de ani. Urmatoarea vizita va fi in orasul Famagusta unde veti vedea Catedrala Latina Sfantul Nicolae si Turnul Othello (vizita exterioara). Dupa-amiaza va veti intoarce in Larnaca unde veti avea timp liber pentru vizite individuale in orasul vechi. Cazare in Larnaca la Hotel Sun Hall 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 26.03.2024: Larnaca - Bucuresti

Mic dejun. Eliberarea camerelor se va face la ora 12:00. Transfer la aeroportul din Larnaca pentru plecarea spre Bucuresti cu compania Wizz Air, zbor W4 3026 (15:40 / 18:00).

 

TARIF: 1440 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 390 EURO

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 21 turisti; pt. 15-20 turisti, tariful se va majora cu 80 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport continental cu avionul pe ruta: Bucuresti - Larnaca - Bucuresti cu compania Wizz Air

- taxele de aeroport, combustibil, securitate si serviciu pentru zborurile continentale (pot suferi modificari)

- 7 nopti de cazare in hoteluri de 4* astfel:

·        4 nopti cu demipensiune in Limassol la Hotel Mediterranean Beach 4* (sau similar 4*)

·        3 nopti cu mic dejun in Larnaca la Hotel Sun Hall 4* (sau similar 4*)

- mesele mentionate in program: 7 mic dejunuri, 1 dejun, 4 cine si 1 brunch traditional

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turisti

- taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tuneluri, etc.

- transferurile, tururile si excursiile mentionate in program

- taxe de intrare la obiectivele mentionate in program

- vizita la un centru local de producere a branzei Halloumi

- vizitarea unei plantatii de lamai si portocale

- excursie de 1 zi la Petra tou Romiou, Kourion si Omodos

- vizitarea sitului arheologic Kourion

- tur panoramic si pietonal cu ghid local in Limassol

- vizitarea manastirii Kykkos

- tur panoramic si pietonal cu ghid local in Larnaca

- vizitarea bisericii Sf. Lazar din Larnaca

- vizitarea Muzeului Bizantin din Larnaca

- excursie la Lacul Sarat si al pasarilor flamingo din Larnaca

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment a agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc.) si dupa caz, ghizii pentru acestea

- bacsisuri: 50 euro/pers. pentru ghizi si soferi, mai putin pentru bagajisti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacsisurile nu se refera si la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local:

  • excursie de 1 zi la Nicosia, Kyrenia si Lefkara: aprox. 85 euro/pers.
  • excursie de ½ zi la Salamis si Famagusta: aprox. 75 euro/pers.

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE:

- PASAPORTUL sau cartea de identitate in curs de valabilitate

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif si se incheie la epuizarea locurilor 

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul isi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turisti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

 

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turistilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfasoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale si la itinerar cu observatia ca nu are calificarea si atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turistilor, precum si eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate si ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie si la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeasi categorie, asa cum este precizat in program

- agentia isi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depasirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- asezarea turistilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-si asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turistilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turistilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele si pentru agentia ; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce si ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei si dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada si evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreste (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original si acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta si sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de pasapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucuresti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala si cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata si in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>